Czy masz ukończone 18 lat?
Musisz być osobą pełnoletnią, aby otworzyć tę stronę!
Niniejsza strona internetowa korzysta z plików cookies, które mogą być zapisywane na twardym dysku Twojego komputera.
Klikając TAK wyrażasz zgodę na wykorzystywanie jej przez pliki cookies. Więcej informacji na temat plików cookies znajdziesz tutaj
Zapraszamy wszystkie zorganizowane grupy do odwiedzenia naszego muzeum browarnictwa. Muzeum, które funkcjonuje od lipca udostępnione zostało zwiedzającym wraz z oficjalnym otwarciem naszego browaru. Jest to jedyne takie miejsce na Dolnym Śląsku, w którym zgromadziliśmy blisko 400 eksponatów dokumentujących historię lwóweckiego browarnictwa.
W specjalnie przygotowanych dla Państwa gablotach znajdują się niepowtarzalne kolekcje butelek i zamknięć z blisko 40 browarów, które działały dawniej na Dolnym Śląsku. W muzeum zgromadzone zostały dawne urządzenia, które służyły do wytwarzania piwa i jego przechowywania.
Bardzo cennym eksponatem jest oryginalna lodówka, która służyła do schładzania piwa datowana na 1905 rok! Dodatkowo mogą Państwo podziwiać kolekcję kufli, etykiet, szyldów i skrzynek. Cenny eksponatem, jaki udało się nam ściągnąć do naszego browaru, a który warto zobaczyć jest beczka ze stali nierdzewnej pochodząca z 1935 roku. Beczka została specjalnie wyprodukowana dla lwóweckiego browaru Hohberg przez fabrykę Kruppa.
Nieodłączną częścią zwiedzania naszego muzeum jest możliwość zobaczenia jak wygląda proces produkcyjny lwóweckiego piwa. Mogą Państwo razem z naszym przewodnikiem zobaczyć warzelnię piwa, leżakownię i rozlewnię . Wszystko poprzedzone jest projekcją krótkiego filmu, który wyświetlamy Państwu w muzeum, które znajduje się w podziemiach naszego browaru.
Zapraszamy wszystkich Państwa do zwiedzania jedynego muzeum browarnictwa na Dolnym Śląsku.
OFERTY ZWIEDZANIA
Opcja 1:
- tylko zwiedzanie i piwo degustacja (2-3 kufle)
- koszt 35 zł
Opcja 2:
- zwiedzanie 1 + grill, kiełbaska oraz chleb
- koszt 60 zł
Opcja 3:
- zwiedzanie 1 + oferta jedzenia na Browarze dostarczone przez kontrahenta tj. Włoski Szyk
- koszt 70 zł (+ ewentualnie zupa 10 zł)
Dania główne przygotowane przez Włoski Szyk:
I. Roladki drobiowe nadziewane szpinakiem i feta w sosie śmietanowym podane z puree ziemniaczanym oraz surówka z białej kapusty
II. Bitki w sosie myśliwskim podane z kopytkami oraz surówka z buraczków
III. Gulasz z kluskami śląskimi podany z surówka z kiszonej kapusty
IV. Pizza wegetariańska lub mięsna
Koszt dania 35 zł od osoby
Jeśli miałoby być z zupa wówczas 45 zł od osoby
Zamówienie należałoby złożyć dwa dni wcześniej.
Muzeum Zwiedzanie zorganizowane (min. 15 osób – max 50 osób):
- Poniedziałek – piątek dwa wejścia w dniu (cała trasa – czas wejścia i wyjścia):
10.00 – 12.00
13.00 – 15.00
- Sobota - dwa wejścia w dniu (cała trasa – czas wejścia i wyjścia):
10.00 – 12.00
13.00 – 15.00
- Zamawianie:
Mailowo: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Telefon stacjonarny: 75 643-18-80
- Koszt 35 zł od osoby
Zwiedzanie indywidualne (osoby zapisują się indywidualnie na wycieczkę).
1 i 3 piątek miesiąca (pierwszy i trzeci piątek miesiąca)
13.00 – 15.00
- Miejsca zapisania się indywidualnie:
Mailowo: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Telefon stacjonarny: 75 643-18-80
Plus na kontakt dołączenie do grup zorganizowanych.
- Koszt 35 zł od osoby
Dzieci do lat 16 nie płacą, a młodzież w wieku 16-18 wyłączona z degustacji piwa.
Przebieg wycieczki i regulamin. Czas 0-120 minut. Przebieg wycieczki:
1. Czas: 5 min. Powitanie w sklepie na wejściu. (Uzupełnienie płatności i faktura lub paragon).
2. Muzeum w podziemiach – eksponaty związane z piwowarstwem i browarem (dwa pomieszczenia). 5-35 minut
3. Przejście po produkcji:
a. Śrutownik
b. I poziom starej warzelni
c. II poziom starej warzelni
d. Nowa Warzelnia (serce Browaru)
e. Antresola – spojrzenie na Halę Rozlewu.
f. Fermentownia otwarta (zastrzeżenia)
g. Piwnica – Leżakowania i Filtrowania
h. Pomieszczenie z Beczkami (Brama Wjazdowa).
4. Degustacja piwa Bastyjka w Murach – żywe piwo, niefiltrowane, dla każdego dorosłego jeden kufel.
https://browarlwowek.pl/muzeum-browarnictwa.html#sigProGalleria0972134b2d